Kaedah Kerjasama Dengan Industri | FACULTY OF SCIENCE
» NETWORKING » Industry » Kaedah Kerjasama dengan Industri

Kaedah Kerjasama dengan Industri

Kaedah Kerjasama Industri- Universiti

Berikut adalah antara kaedah libat urus kerjasama universiti-industri dalam memastikan kerjasama yang berkesan dan saling menguntungkan antara pihak-pihak:

1- Mengenal pasti potensi bidang kerjasama: Tentukan bidang atau topik kerjasama yang diingini antara industri dan universiti. Ini boleh melibatkan penyelidikan, pembangunan produk, program latihan, atau kerjasama dalam bidang lain yang relevan.
2- Kenal pasti rakan strategik yang berpotensi: Cari dan kenal pasti syarikat atau industri yang berminat untuk menjalin kerjasama dengan universiti. Ini boleh melibatkan penyelidikan mengenai industri-industri yang sesuai atau rangkaian profesional yang berkaitan.

3- Membangunkan perjanjian persefahaman/kerjasama: Buat perjanjian formal atau memorandum perjanjian persefahaman/kerjasama antara universiti dan industri. Dokumen ini harus menggariskan objektif, tanggungjawab, peranan, dan sumbangan masing-masing pihak, serta kerangka masa kerjasama.

4- Perundingan dan penyesuaian: Lakukan perundingan dengan pihak industri untuk menentukan butiran kerjasama yang lebih spesifik. Ini termasuk mengklarifikasi sumbangan dana, sumber, jangkamasa, dan hasil yang dijangka.

5- Pelaksanaan kerjasama: Mula melaksanakan kerjasama dengan melibatkan kedua-dua pihak. Ini mungkin melibatkan pelaksanaan projek penyelidikan, program latihan, pertukaran staf, atau aktiviti lain yang telah dipersetujui.

6- Pemantauan dan penilaian: Selama kerjasama berlangsung, lakukan pemantauan dan penilaian secara berkala untuk memastikan tujuan kerjasama tercapai. Ini membantu mengenal pasti kejayaan dan mencari cara untuk memperbaiki kerjasama jika perlu.

7- Pengurusan hubungan: Kekalkan hubungan yang baik antara universiti dan industri melalui komunikasi yang berterusan, pertemuan berkala, dan kolaborasi berterusan. Ini memastikan keberlanjutan dan keberkesanan kerjasama dalam jangka masa panjang.

Updated:: 15/08/2023 [adrianaarissya]

SXFDCAQ~